Oreo keksz házilag

Hozzávalók: 22,5 dkg liszt, 60 dkg kakaó, 1 teaskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál sütőpor, 12,5 dkg porcukor, 127,5 dkg vaj, 1 db tojás, 20 dkg porcukor a krémhez, 1-2 evőkanál tejszín - amennyit felvesz, 1 teáskanál vanília aroma, csipetnyi só

Elkészítés: A lisztet egy tálban összekeverjük összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a  sütőporral, és a sóval. A 12,5 dkg vajat egy másik tálban habosra keverünk a cukorral, majd a tojást is hozzáütjük és addig keverjük amíg simává egyneművé válik. Hozzáadjuk apránként a lisztes keveréket és addig gyúrjuk amíg szép fényes sima tésztává áll össze. Ekkor kisebb adagokban nem túl vékonyra nyújtjuk. 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A körök felének a tetejét egy másik kisebb kiszúróval megnyomjuk, amitől a keksz szép mintássá válik. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket és előmelegített sütőben  7 perc alatt készre sütjük. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Amikor kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor finom roppanóssá válik. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Míg hűl elkészítjük a krémet.

Ehez 5 deka vajat habosra keverünk 20 dkg porcukorral, lehet elég volna akár 15-17 dkg is, annyi evőkanál habtejszínnel (folyékony, nem kell felverni) amennyit felvesz, és a vanília aromával ízlés szerint.

Megkenjük a krémmel a kekszeket és már fogyasztható is a sütemény.

Megjegyzés: Nagyon, nagyon sok bele a kakaó. Ahoz, hogy szép fekete legyen én nem holland kakaóport használok, hanem az Dr.Oetker 100 gr-os dobozos kakaóját. Kiváló főleg olyan süteményekbe, amelyek igazán fekete lapokat igényelnek.

Vigyázat mert az első tepsit kell csak 7 percig sütni, akkor még nem elég meleg a sütő, a második tepsinek már elég 6 perc de akár 5 is!

Kakaós süteményeknél nagyon fontos a pontos sütési idő, mert ha megég ehetetlen.

Ha valakinek otthon épp nincs habtejszíne, az 1-2 evőkanál tejjel is hígíthatja a krémet, nem kell csak ezért tejszínt vásárolni.