Coliva
Hozzávalók: 500 gr bio búza, 4-5 evőkanál méz, jó nagy marék apróra vágott dió, 50 gr mazsola, 2 tasak vanília cukor, egy citrom héja, narancsaroma, ízlés szerint cukor.
Elkészítés: A buzát kétszer, háromszor átöblintve alaposan megmossuk. Egy nagyobb edényben, amelyben főzni is fogjuk beáztatjuk annyi vízbe, hogy ellepje. Legalább háromszor leöntjük róla vizet és ismét annyi vizet rakunk rá, hogy ellepje. Másnap leöntjük róla a vizet és újabb adag vizzel gyenge lángon addig főzzük, amíg a buzaszemek megpuhulnak.
Én addig szoktam főzni, amig kellemesen ropog ugyan a fogam alatt, de már nem nyers.
A megfőtt búzát leszűrjük és a még meleg búzához hozzákeverjük a mézet, a vaníliáscukrot, a diót, mazsolát és a citrom héját. Ízlés szerint lehet naracsaromával is izesíteni avagy van aki kakaót is rak hozzá és rumaromát.
Gyakorlatilag már rögtön fogyasztható.
Megjegyzés: nagyon tápláló, kiadós finomság. Azért kell ilyen sokszor leönteni a vizet mert így tisztul a búza is, de mindig csak annyit kell ráönteni, hogy ellepje a víz, ennyi vizzel is főzzük fel. Lehetőleg fedő alatt mert így gyorsabban fő.
Aranymazsolával igazán finom, de hallottam már olyat is aki kókuszreszeléket is rakott bele. Szerintem az már túl sok lenne, de ízlések és pofonok...
Fontos, hogy a maradékot, amikor kihűlt hűtőszekrényben tároljuk mert a búza erjed. Hűtőben 4-5 napig simán tárolható.
Fogyasztható hidegen, de újramelegítve is jó.
Én a búzát bioboltokban szoktam vásárolni, azokban valahogy jobban bízom.