Bodzaszörp

Hozzávalók: 6-7 bodza virág, 1 kg cukor, 1 egész citrom, 1 kis tasak citromsó, 5 liter víz

Elkészítés: egy kisebb edényben 1 kanál cukrot megkamaralizálunk és felöntjük vízzel. A bodzákat megmossuk, egy nagyobb befőttes üvegbe vagy egy 5 literes vizespalackba beletesszük a cukrot, rá a megmosott bodzákat, a citromsót és leforrázzuk a karamellével. Rákarikázzuk a citromot és felöntjük vízzel az üveget.

1-2 napig napos helyre, az ablakba tesszük és időnként megkavarjuk, hogy a cukor elolvadjon. Még erjedés előtt leszűrjük, kisebb flakonba tesszük és hűtőben tároljuk. Akinek túl édesnek tűnik, az adhat az elkészült italhoz, fogyasztás előtt, még egy kevés vizet.

Megjegyzés: Bodza szirupról is hallottam, amit télen lehet fogyasztani. Én még nem próbáltam, ezért csak a receptjét írom le: 3 liter víz, 4 kg cukor, 75 gr citromsó, 2 kiskanál szalicil, 3 egész narancs, 3 egész citrom, 30 bodzavirág. A vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a citromsót és a szalicilt. A citromot és a narancsot szeletekre vágjuk majd a végén hozzáadjuk a virágokat. Az edényt lefedjük és hűvős helyen, NEM a napon, 4-5 napig tároljuk. Időnként megkavarjuk, a végén leszűrjük és kisebb üvegekben tároljuk. Dusztolást nem igényel. Fogyasztáskor sima vízzel vagy ásványvízzel hígítjuk.