Áfonyaöntetes sajttorta

Hozzávalók: 15 dkg darált keksz, 10 dkg vaj,  10 dkg fehér csoki, 10 dkg natúr krémsajt (tömlős), 2 deci tejszín, 10 dkg áfonya (lehet fagyasztott is), 3,5 deka porcukor, 2 evőkanál víz, 1 tasak habfixáló

Elkészítés: Szinte porrá daráljuk a kekszet, megolvasztjuk a vajat és apránként hozzákeverjük a kekszhez. Omlós, de nem száraz masszát kell kapnunk, ha még mindig túl porhanyós pár csepp tejjel puhíthatjuk. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformának a karimáját egy tányérra vagy tortatálcára rakjuk és az üres tortakarikát kibéleljük a kekszes masszával. Amíg elkészítjük a krémet a kekszes tortaformát hűtőbe tesszük.

A krémhez vízgőz felett megolvasztjuk a fehér csokoládét, a tömlős sajtot kikavarjuk majd óvatosan hozzákeverjük az olvasztott fehércsokit. Kemény habbá verjük a tejszínt, 1 tasak habfixálóval. A fehércsokis sajtkrémbe óvatosan belekeverjük a felvert tejszínt. A kekszes alapra kanalazzuk a sajtkrémet és egyenesre simítjuk a tetejét, 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Az öntethez az áfonyát a 2 kanál vízzel és a porcukorral lassú lángon megfőzzük. Addig kell főzni, míg a cukor elolvad, illetve a gyümölcs megpuhul. Ez alig pár perc, hamar megfő. Amikor megfőtt, az áfonyát kivesszük a szirupból, a szirupot pedig tovább főzzük még 5 percig, amíg sűrűbb lesz.

A tortaformát kikapcsoljuk és kivesszük a jól kihűlt kekszes krémet, a torta tetejére kanalazzuk a kihűlt áfonyát majd meglocsoljuk a kész sziruppal.

Megjegyzés: nagyon finom, hűsítő csemege. Nekem fagyasztott áfonyám volt, de friss áfonyából is kiváló. Tescos natúr tömbsajtot használtam, a keksz is Tescos, kilós sima házikeksz. Időközben kipróbáltam a Lidl-ben kaptható sima tömlős sajtból is, ízre tán az még finomabb mint a Tescos. Kirpóbáltam szederrel is, áfonya helyett, hasonlóan készül mint a szeder szirup és ugyancsak finom. Lehet margarinnal is készíteni vaj helyett, nekem öszintén szólva mintha jobban ízlett volna olvasztott margarinnal.