Sajtos rudacskák

Hozzávalók: 70 dkg rétesliszt, 1 kocka margarin (25 dkg),  10 dkg zsír, 2 tojássárgája,3 dkg élesztő, 20 dkg sajt, 2-3 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál só, 1 deci langyos tej, pici cukor az élesztő felhúzatásához

Elkészítés: A langyos tejben felfuttatjuk a szokásos módon az élesztőt. Közben nyújtódeszkán a lisztben elmorzsoljuk a margarint és a zsírt, majd a lisztes massza közepébe lyukat formálunk és beletesszük a két tojás sárgáját, a pár csepp vízben feloldott sót, a tejfölt, 10 deka reszelt sajtot és a felhúzatott lisztet. Ebből egy könnyű, puha tésztát gyúrunk, amelyet kendővel letakarva negyed órán át pihentetünk. A pihentetés végén cipókat szedünk a masszából, amelyet kb. ujjnyi vastagra kinyújtunk. A kinyújtott tésztát bekenjük tojásfehérjével és megszórjuk reszelt sajttal. Derelymetszővel ujjnyi csíkokat szelünk és tepsibe rakjuk őket. Én nem használtam sütőpapírt, szerintem így is remekül ki lehet őket sütés után szedni.

Előmelegített sütőben piros/ropogósra sütjük.

Javaslom, hogy több tepsit szabjunk ki előre, mert hamar sül.

Megjegyzés: rengeteg sütemény lett a fent leírt adagból. Viszont a sütését csak annak ajánlom, akinek van legalább két nagyobb méretű tepsije mert különben a fél napot a sütögetéssel töltöd. Bár lehet még így is megéréné, mert az íze valami fantasztikus és bár rengeteg rudacska lett mégis seperc alatt elfogytak:)

Az eredeti recept ajánlójában köménymaggal vagy szezámmaggal is lehet készíteni, szerintem azonban sajttal a legfinomabb és a sajtdarabok gyönyörűen rá is sülnek a rudacskákra, míg a köménnyel kissé hóka marad.