Sajtos perec
Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg sertészsír,5 dkg élesztő (egy kis kocka), 250 ml langyos tej, 4 tojás sárgája, 3-4 evőkanál tejföl, 3 kávéskanál só, reszelt sajt, köménymag, szezámmag
Elkészítés: A lisztben elmorzsoljuk a margarint és a zsírt, az élesztőt felhúzatjuk a cukrozott tejben. Nyújtódeszkára borítjuk a lisztet és elmorzsoljuk benne a margarint és a zsírt, a lisztes keverék közepébe lyukat csinálunk ebbe jön bele a 4 tojás sárgája, a 3 kávéskanál vízben felolvasztott só, a felfuttatott élesztő és a 3-4 evőkanál tejföl. Puha, nem ragadós tésztát gyúrunk, ha a fenti mennyiségnél még kemény a tészta, akkor lehet bele még annyi tejfölt tenni, amennyit felvesz.
A kész masszából darabokat tépünk, ezeket sodrófával 4-5 cm vastagra nyújtjuk és perecformával kiszaggatjuk. Tepsibe tesszük és a tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, majd megszórjuk ízlés szerint sajttal, köménnyel vagy szezámmal.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Ebből a mennyiségből egy jó nagy adag sós sütemény lesz, amely napról napra finomabb, miután összeérnek benne az ízek.
Megjegyzés: Bátran lehet bármivel megszórni, nálunk sezámmag, köménymag, sajt mindig kerül rá. Nem kell hagyni a tésztát kellni, mert miközben szabdaljuk amúgy is kel a tészta. Kiváló Unirea margarinnal is, nem igényel drága krémmargarint. Egyszer libazsírral készítettem mert nem volt elég sertészsírom, nagyon nagyon finom, pikáns íze lett. Ajánlatos egyszerre több tepsit elkészíteni, kiszabdalni mert hamar sül és nincs idő egyszerre sütni és szabdalni is.