Húsos csiga vagy töltött tekercs

Hozzávalók: 50 dkg liszt, egy kis kocka élesztő, 2,5 deci langyos tej, 1 deci étolaj, 2 kiskanál só, cukor

A töltelékhez: apró kockára vágott prágai sonka (salam sunca), kockára vágott parizer, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis dobozka tejföl (minimum 20 százalékos), bors, 1 doboz kukorica konzerv, sajt a szóráshoz.

Elkészítés: A langyos tejben cukorral édesítve felfuttatjuk az élesztőt. Egy mély keverőtálba rakjuk a lisztet, a sót majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az olajat. Lágy kelttésztát gyúrunk, ha túl keménynek találjuk adhatunk hozzá még egy kis langyos tejet.

Meleg helyen, a tésztát letakarva minimum fél, de inkább egy órát kellni hagyjuk.

Közben elkészíthetjük a tölteléket.

Egy tálba kockára vágjuk a hagymát, hozzáadjuk a húsneműt és a borsot.

A tejfölt jól kikeverjük a zúzott fokhagymával.

Mikor a tészta megdagadt vékonyra kinyújtjuk és bekenjük a tejfölös fokhagymás szósszal. Megszórjuk a töltelékkel és a kukoricával. Feltekerjük mint a kalácsot és a tetejét is bekenjük tejföllel. Éles késsel csigákat vágunk belőle, amit  fektetve sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk. Megszórjuk sajttal és előmelegített sütőben sütjük.

Megjegyzés: a prágai sonka és a vágott parizer mennyisége kb. 10-15 dkg, de lehet akár kockára vágott házi szalonnával, sonkával, vagy bármilyen húsos termékkel csinálni. Inkább uzsonnára vagy útra ajánlom, ebből az adagból nekem úgy 20 darab jött ki. Lehet magában is fogyasztani, akár melegen akár kihűlve, de pizzaszósszal vagy tejföllel is kiváló.