Bajor zsömle

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 kocka ( 5 dkg) élesztő, 2 deci langyos víz, 2 kiskanál só, 1 deci langyos tej, kevés cukor, szezám- köménymag, sajt, 1 tasak (40 gr) szódabikarbóna, 1 liter víz.

Elkészítés: a langyos cukros tejben felhúzattjuk az élesztőt, egy edénybe beleszitáljuk a lisztet, rá a sót majd a felhuzatott élesztőt és a maradék langyos vízzel könnyű tésztává dagasztjuk. Az eredeti recept szerint 2 deci vízzel dagasztjuk ki, azonban nekem a megfelelő tészta eléréséhez még kellett fél deci víz.

A puha tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük majd 12-14 egyforma darabra vágjuk és zsömléket formázzunk belőlük.

Közben egy fazékban felforraljuk az 1 liter vizet, amikor forr levesszük a tűzről és hozzáadjuk aprádonként a szódabikarbónát. Ismét odarakjuk forrni és amikor forr egyenként belerakjuk a cipókat és 25 másodpercig főzzük őket. Először azzal az oldalukkal kell főzni, amely felül volt, majd megfordítjuk és úgy is 25 másodpercet főzzük. Szűrőlapáttal sütőpapírra tesszük és ízlés szerint sajtatal, kömény vagy szezámmaggal megszórjuk, a tetejüket X-be megvágdossuk és előmelegített sütőben készre sütjük.

Megjegyzés: nem tudom, hogyan a finomabb, kihűlve vagy még melegen, kinek hogyan ízlik. A lényeg, hogy jó és igazi. Én készítettem sajtal és köményel is. Javaslom, hogy még akkor vágdossátok be, amikor forrón kivettétek a vízből mert ha picit hűl nehezebben vágódik.