Túrós omlós

Hozzávalók: 50 dkg édes túró, 20 dkg cukor, 16 dkg sertés zsír, 1 tasak vanília por, 50 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 3-4 evőkanál tejföl, 3 tojás sárgája, 1 tasak mazsola

Elkészítés: A zsírt, a sütőport és a lisztet összemorzsoljuk, hozzáadjuk 2 tojás sárgáját, a cukrot, a tejfölt és egy csipet sót. Könnyen nyújtható, omlós tésztát kell kapnunk, amelyet ketté osztunk. Felét egy közepes méretű tepsibe (30x40 cm) nyújtjuk, majd rárakjuk a tölteléket.

Töltelék: a túrót összetörjük, elkavarjuk ízlés szerint 4-5 evőkanál cukorral, 1 tasak vaníliával majd 1 tojás sárgájával. Rízlés szerint mazsolát is adhatunk hozzá.

A maradék nyers tésztából rudakat formálunk és ezekkel befedjük a süteményt. Tojásfehérjével bekenjük a rudakat majd tűpróbáig előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűlt porcukorral tálaljuk.

Megjegyzés: Ugyanezzel az alaprecepttel almás tölteléket is használhatunk, de akkor ne rácsozzuk be hanem nyújtsuk ki a maradék tésztát és azzal fedjük be a süteményt. Amennyiben almával készítjük, vagy túl leves a túró, kevés étkezési búzadarával szórjuk be a süteményt mielőtt rárakjuk a tetejét, hogy ne ''follyon" szét a süti.