Tejfölös citromos sütemény
Hozzávalók: 6 evőkanél liszt, fél tasak sütőpor, 6 kanál cukor, 6 tojás, 2 citrom leve, bababpiskóta, 1 tasak zselatin, 4 deci tejföl (egy nagy doboz), 3 deci tejszín, 1 tasak habfixáló
A sziruphoz: 6 kanál cukor, fél deci citromlé, fél deci víz
Elkészítés: a tojásárgákat elkeverjük 3 kanál cukorral, belekeverjük az átszitált sütőporos lisztet és óvatosan a maradék cukorral felvert tojáshabhoz adjuk. Kisebb tepsibe (3kb. 30x25 cm) öntjük és előmelegített sütőben tűzpróbáig sütjük. Még a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Miközben hül elkészítjük a szirupot és a krémet.
A sziruphoz lassú lángon felfőzzük a hozzávalókat, inkább sűrűre kell főzni. Hasonlóan a piskótához ezt is kihűtjük.
A krémhez kikeverjük a tejfölt a citromlével és annyi cukorral, hogy kellemesen édes-citromos legyen. Elkészítjük a zselatint a tasak hátán lévő információ szerint és a tejfölös citromos krémhez keverjük. Hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt is, amibe egy habfixálót tettünk.
A kihűlt piskótára kenjük a krém 1/3-át majd befedjük a szirupban megforgatott babapiskótával. Ne tegyük szorosan egymás mellé a piskótákat, hagyjunk helyet köztük, hogy ide is kerüljön majd krém.
A babapiskóták tetejére és közzéjük a maradék krémet tesszük és megszórjuk reszelt citromhéjával. Ajánlatos egy éjszakára a hűtőbe tenni.
Mivel mi most torta helyett készítettük ezt a süteményt, a sütemény oldalára habzsákkal tejszínhabot raktunk díszítésnek.
Megjegyzés: Első kóstolásra nagyon intenzív a citrom íze, viszont ha éjjelre a hűtőbe tesszük a süteményben összeérnek az ízek és a krém és a piskóta nagyon finoman beszívja a citrom vad ízét. Másnapra nagyon finom, hűsítő süteményt kapunk, amely nagyon "eteti" magát.
Ami a krémet illeti mi otthon finom, zsíros házi tejfölből készítettük, de gondolom bolti tejföl is jó bele, de az minimum 25 százalékos legyen. A citrom levét pedig aprádonként kell a tejfölbe tenni így nem esik össze. Még a tejszín hozzáadása után is inkább folyékonyabb a krém, de nem kell megijedni mert a hűtőben szépen megköt majd.