Somlói szelet
Hozzávalók: Vanília lap: 3 tojás, 1 evőkanál forró víz, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, csipetnyi sütőpor, csipetnyi só, kevés vanília aroma
Kakaós lap: 3 tojás, 1 evőkanál forró víz, 4 evőkanál cukor, 1 evőkanál kakaó, kevés sütőpor, 3 evőkanál liszt,
Diós lap: 3 tojás, 1 evőkanál forró víz, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál darált dió, kevés sütőpor, csipetnyi só.
Krémhez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 2 evőkanál cukor, 7 deci tej, vanília aroma, 2 deci tejszín, két marék apróra vágott dió, 1 tasak arany mazsola
Szirup: 1 deci víz, 2 evőkanál cukor, vanília és rum aroma
Tetejére: 1-2 deci tejszín, 1 tasak habfixáló, csokireszelék
Elkészítés: Mindhárom lap elkészítése hasonló, a különbség a liszt illetve a kakaó/dió adagolásban rejlik.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük csipetnyi sóval, hozzáadjuk a 4 evőkanál cukrot, a tojássárgákat majd az egy kanál forró vizet. Hozzáadjuk a laponként változó liszt mennyiséget, majd a kakakót vagy diót.
Sűtőpapírral bélelt közepes méretű (25x30cm) tepsiben, előmelegített sütőben megsütjük a lapokat majd kihűtjük őket. A lapok elég hamar sűlnek, ezért jó ha mindhárom masszát előkészítjük, ha nincs több hasonló méretű tepsink.
Míg a lapok hűlnek a pudingport 2 evőkanál cukorral, esetleg egy vanílias cukorral a 7 deci tejben megfőzzük és kihűtjük.
A 2 deci tejszínt kemény habbá verjük majd aprádonként hozzáadjuk, miközben folyamatosan mixerrel keverjük, a vanília pudingot. az elkészült krémet 3 részre osztjuk.
A vaníliás lapot meglocsoljuk a sziruppal majd egy réteg vaníliás krémet rakunk rá. Megszórjuk a durvára vágott dióval és mazsolával.
Következik a kakaós lap, amelyre ugyancsak vaníliás krém, dió és mazsola kerül miután beszirupoztuk. Erre jön a diós lap, amellyel ugyancsak hasonlóan járunk el.
A legvégén a maradék tejszínt kemény habbá verjük és a sütemény tetejére kenjük. Megszórjuk dióva, csokireszelékkel, vagy amivel akarjuk.
Megjegyzés: Én kicsivel több mint 3 deci tejszínt vertem egyszerre kemény habbá habfixálóval, ezt osztottam 1/3 és 2/3-ba, a 2/3 a krémhez, míg a maradék a sütemény tetejére került. Így is egy finom, magas süteményt kaptam, amely elég tejszínes volt.
Az eredeti recept szerint a krémje a következő: 3 tojás, 15 deka liszt, 30 deka cukor, 8 deci tej.
A tojások sárgáját 15 deka cukorral, vanília aromával és a lisztel elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet és megfőzzük mint a pudingot. A tojjások fehérjét kemény habbá verjük majd a még langyos tojássárgás krémhez adjuk.
Így is finom lehet, de nekem nem volt kedvem tojáskrémmel vacakolni, illetve valamiért nem rajongok túlságosan, főleg nyáron a tojáskrémekért.