Rizs koch

Hozzávalók: 1 liter tej, 3-4 marék rizs, 3 egész tojás, 4-5 kanál cukor, 1 tasak vanília, 1 citrom héja, néhány csepp narancs vagy citrom aroma

Elkészítés: A tejben puhára főzzük a rizset. Kihűtjük majd elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával, a pár csepp aromával és a reszelt citrom héjjal. A fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a rizses masszába forgatjuk. Egy 20 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt vágunk majd beleöntjük a masszát és a tetéjére cukrot szórunk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Amikor megsült kiborítjuk a tortaformából és szeleteljük.

Megjegyzés: Amennyiben nem elegendő a tej a rizs megfőséséhez apránként még lehet tejet adagolni főzés közben a rizshez. Akinek nincs tortaformája - abból könnyebb kiszedni - az nyugodtan használhat egy kerek lábast is a sütéshez, ezt viszont az alján és az oldalán is jól ki kell zsírozni és lisztezni ahhoz, hogy a koch kijöjjön belőle.

Én leginkább forrón a sütőből kivéve szeretem simán minden köret nélkül, de van olyan is a családban, aki lekvárral, tejszínnel vagy csokiöntettel fogyasztja. Ajánlatos csak annyit felszeletelni, amennyit épp megeszünk, mert hamar szárad.