Mimóza torta ananásszal

Hozzávalók:
6 egész tojás
15 dkg cukor
2 tasak vanília
1 evőkanál citromlé
10 dkg liszt
8 dkg étkezési keményítő
csipet só

a vaníliakrémhez:
300 ml tej
3 tasak vanília por
4 tojás sárgája
100 g cukor
2 evőkanál liszt
25 deci habtejszín, nem Hulala!

1 doboz szeletelt ananászkonzerv

a sziruphoz:
1 doboz ananász leve

 

Elkészítés: Először is a piskótát készítjük el. Ehhez az egész tojásokat a cukorral és a vaníliával mixerrel addig verjük, amíg a térfogata duplájára megnő és a habja kifehéredik (kb. 5 perc). Hozzákeverjük a citromlevet majd a lisztet a keményítővel és a sóval összeszitáljuk és óvatosan a tojáshabba forgatjuk. Két 23 cm-es átmérőjű piskótát sütünk belőle előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tortaformában. Tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Miután kihűlt a piskóta oldalát körben levágjuk azért, hogy az oldala is szép sárga legyen.
 

A krémhez felforraljuk a tejet a vaníliával. Közben a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a liszttel. A keveréket folyamatos kevergetés mellett a forró tejhez öntjük és besűrítjük a krémet. Nem kell megijedni, a krém nem lesz sűrü mint egy puding inkább parfé állaga lesz. Miközben a krém hül felverjük a tejszínt és a kihűlt krémhez keverjük.

A piskótát kettévágjuk, az alsó lapot belocsoljuk az ananász levével, és egy réteg krémet kenünk rá. A krémre kockára vágott ananász darabokat szórunk, bőven, majd befedjük a másik piskóta darabbal. Ezt is meglocsoljuk ananászlével és kupolaszerűen rákanalazzuk a maradék krémet és ezt is megszórjuk ananásszal. (mintha vakondtúrás tortát készítenénk). A sütemény oldalára is teszünk krémet majd kirakjuk az apró kockákra vágott harmadik piskóta darabbal.

Pár órára a hűtőbe tesszük, de szinte rögtön lehet fogyasztani.

Megjegyzés: a piskótát én úgy készítettem, hogy a nyers massza 2/3-at sütöttem meg egy adanak, ezt vágtam ketté és töltöttem meg a krémmel a maradék masszából készült piskótát pedig kockákra vágtam.

Ajánlatos már akkor a tortatartóba helyezni, amikor még nincsenek a süteményen a kis piskóta kockák mert könnyen lepotyognak. Megéri pepecselni a tésztával mert nagyon nagyon finom, puha, krémes, nem túl édes, és egyszerűen mesés íze van:)

 

és íme a végeredmény: