Karácsonyi mézes

Hozzávalók: 76 dkg liszt, 34 dkg porcukor, 2 kiskanál szódabikarbóna, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék, 5 dkg margarin, 4 egész tojás, 4 evőkanál méz, 15 dkg porcukor és 1 tojás fehérje.

Elkészítés: A lisztet, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a 34 dkg porcukrot egy nagyobb edényben összekeverjük. A mézet kicsit meglangyosítjuk és a lisztes masszához adjuk az egész tojásokkal és a margarinnal együtt. Összegyúrjuk, ha még esetleg ragad a kezünkhöz egy picit, kevés lisztet adhatunk hozzá. Viszonylag kemény tésztát kapunk, de a nyújtásnál könnyen dolgozhatunk majd vele.

Fél órát pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és különböző formákra szaggatjuk. Tojásfehérjével megkenjük a tetejüket (lehet egy villával kissé felvert egész tojással is megkenni) majd előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép halvány barnás lesz a sütemények teteje. Vigyázat a mézes süti hamar sül, nem szabad elfeledkezni róluk mert ha megégnek már nem finomak!

Amikor megsűltek hagyjuk a sütiket kihűlni majd cukormázzal vonjuk be őket.

Cukormáz: 1 tojás fehérjét 1 csipet sóval nagyon kemény habbá verünk majd 12-15 deka porcukorral tovább verjük. Az így kapott fehér cukormázat tölcsérekbe töltjük és különböző mintákat rajzolunk a mézesekre. 1-2 órára száraz helyre rakjuk őket, vigyázva, hogy ne érjenek egymáshoz a sütemények.

Megjegyzés: A sütemény titka, hogy nem szabad nagyon vékonyra kinyújtani. Jó egy ujjnyi magasra kell nyújtani és azután szabdalni különböző formákkal. Ajánlatos egyszerre több tepsit is kiszabdalni majd ezt követően sütni mert nagyon hamar sül. Nem kell megijedni a cukormáztól sem, a süteményen gyönyörűen megszárad. 

Karácsonyi mézes II

Hozzávalók: 60 deka liszt, 3 egész tojás, 20 deka cukor, 30 deka méz, 20 deka vaj, 1 evőkanál szódabikarbóna, csipet só, 2 narancs héja, pici reszelt gyömbér, mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj

Elkészítés: A mézet kissé megolvasztjuk, ha nem folyékony. Hozzáadjuk a puha vajat, a tojásokat és a cukrot. Mixerrel habosra kavarjuk, hozzáadjuk a fűszereket majd a legvégén a lisztet.

Egy éjszakát a hűtőben pihentetjük, majd másnap aprádonként kivesszük a hidegről és újjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszabdaljuk és felvert tojással lekenjük. 

Előmelegített sütőben, sütőpapíron sütjük.

Amikor kihűlt olvasztott csokoládéval is díszíthetjük.