Fonott kalács
Hozzávalók: fél kiló liszt, 5 deka élesztő, 4 deci tej, kevés cukor, 2 tojás, 10 dkg margarin, 10 dkg apróra vágott rahát, 3-4 evőkanál kakaó, 10 dkg mazsola
Elkészítés: 1 deci tejben a szokásos módon felhúzattjuk az élesztőt. Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, a közepébe 1 csipet sót szórunk, egy egész tojást és 1 tojás sárgát rakunk hozzá majd az élesztővel és cukros langyos tejjel kidolgozzuk. 5 deka margarint megolvasztunk és azzal tovább dagasztjuk a tésztát. Ha még igényel egy kis lisztet lehet hozzá adagolni.
Akkor van eléggé kidagasztva, amikor a tészta elválik az edény falától. 150 gramnnyi tésztát kiveszünk a masszából és egy külön edényben kakaóval kidagasztjuk.
Egy kendővel letakarjuk és meleg helyen megkelesztjük mindkét masszát.
Amikor megkeltek, mindkét masszát téglalap alakúra kinyújtjuk. A fehér masszára a kakaósat rakjuk, megszórjuk raháttal és mazsolával majd a téglalap közepén elvágjuk. Mindkét tésztát feltekerjük mint a bejglit és a mellékelt videó szerint megfonjuk és püspökkenyér sütőbe rakjuk. Fonás
Még 15 percet kendő alatt kelesztjük majd felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben megsütjük. Amikor megsült kiborítjuk a formából és még forrón bekenjük a maradék margarinnal. Csak akkor szeleteljük, amikor jól kihűlt.
Megjegyzés: A formát ajánlatos kimargarinozni mielőtt belerakjuk a nyers tésztát, így nem fenyeget az a veszély, hogy netalán beleragad a tepsibe.
A cukrászdában ugyanezt készítették túróval és dió-mákkal is.
550 gr fehér tészta - 150 gr kakaós tészta egy kilógramnyi kész kalácsot ad ki, ajánlatos a méreteket betartani az igazi siker érdekében.